Lunar guldmynt från AustralienDessa guldmynt kommer från Australien och heter Australian Lunar Coins. På ena sidan har de en bild på Drottning Elizabeth och på andra så har de olika djurmotiv. Djurmotiven beror på vilket år myntet är gjort.
Åren bygger på Kinesiska Lunar kalendermodellen där åren är indelad i 12 årscycklar. Där dessa cycklar har ett eget djur för varje år i cykeln.

Renheten för dessa guldmynt ligger på 99.99 % rent guld så det blir ca 24 karat guld. Dessa guldmynt är även en av de mest handlade guldsamlarmynt på den Svenska marknaden. Dessa mynt började tillverkas först 1996 och började då med Råttans år.

Australien guldmynt - 1996 Råtta
Råttans år på australiensiskt lunarguldmynt

Enligt den Kinesiska legenden så blev djuren indelade i följande ordning. De 12 djuren bråkade en dag om vem som skulle leda dessa årscycklar. Gudarna blev inkallade och blev frågade om de kunde bestämma vem som skulle leda. Gudarna anhöll sedan en tävling för att utse vinnaren. Tävligen gick ut på att alla 12 djuren skulle stå på en strandbank och den som först tog sig till strandbanken på andra sidan floden skulle vinna. Och ordningen skulle bli efter den ordningen som deltagarna kom i mål. Så när djuren gick in i vattnet så hoppade råttan på Oxens rygg. Eftersom Oxen var ett starkt djur så simmade den snabbast av alla, men precis när oxen skulle gå iland på andra strandbanken så hoppade råttan av oxens rygg och vann därmed loppet. Så råttan kom först, därefter kom Oxen, Tigern, Kaninen, Draken, Ormen, Hästen, Geten, Apan, Tuppen, Hunden och sist kom Grisen. Detta då Grisen var den lataste av dem alla.Årscyklerna enligt den kinesiska lunarkalendern är därför indelade i 12 år och med råttans år i den första cykeln. Så här ser årscyklerna ut:

Lunar guldmynt - 2007 Grisens år
Lunarguldmynt från 2007 - Grisens år

Nu har den senaste årscykeln påbörjats enligt följande ordning:

Australien lunarmynt finns även som silvermynt.Mynten finns i följande vikter:De vanligaste är som sagt de som väger under 1 oz.
Och då är detta gällande.
1 oz
Värde tryckt på myntet: 100 Australien Dollar
Myntets vikt: 31.1030 gram
Diameter: 32.10 mm
Tjocklek 2.65 mm
Guldmyntets renhet: 99.99 %


1/2 OZ
Värde tryckt på myntet: 50 Australiska dollar
Myntets vikt: 15.5515 gram
Diameter: 25.10 mm
Tjocklek 2.20 mm
1/4 OZ
Värde tryckt på myntet:25 Australiska dollar
Myntets vikt: 7.7758 gram
Diameter:20.10 mm
Tjocklek: 1.80 mm


1/10 oz
Värde tryckt på myntet:10 Australiska dollar
Myntets vikt: 3.1103 gram
Diameter: 16.10 mm
Tjocklek: 1.30 mm

1/20 OZ
Värde tryckt på myntet: 5 Australiska dollar
Myntets vikt: 1.5552 gram
Diameter: 14.10 mm
Tjocklek 1.20 mm

Det finns även Kinesiska Lunar Coins som också är baserade på Lunar kalendern, men de började tryckas 1981 med tuppens år. Dessa trycks i Silver, Guld och Platina.

Så då har vi skrivit om guldmynt från Sydafrika som är Krugerrand och nu även då guldmynt från Australien som är Lunar Coins.
Australien har även andra guldmynt såsom Känguru mynten (Australien Gold Nugget).
Vi kommer att skriva mer om guldmynt här och vår förhoppning är att inom kort skriva mer om guldmynt från USA och deras American Gold Eagle, American Gold Buffalo.

Vår förhoppning är att ni fått bättre insikt i Australiska Lunar mynt och den informationen ni söker.

Dessa guldmynt finns att köpa hos välsorterade mynthandlare.