Guldtackor - Investera & köpa guldtacka

Handla guld online

Typ Företag Beskrivning Länk
Certifikat Avanza Följ guldpriset med certifikatet Track Guld AVA med 1 ggr hävstång. Till Avanza
ETF / Fond Avanza Med ETF:en SPDR Gold Shares (GLD) får du en korg med bolag inom guldindustrin. Till Avanza
Guldbutik Guldexperten Sälj ditt guld hos Guldexperten Till Guldexperten


Vill man ha fysiskt guld och inte köpa guldcertifikat så är det bästa sättet att köpa guldtackor. Guldtackor är effektivast att hantera och förvara när man vill investera i fysiskt guld. Guldtackor finns i olika storlekar med allt från 1 gram upp till flera kilo.Hur mycket väger en guldtacka?

Guldtackor finns i flera olika storlekar och vikter. Vanliga storlekar för guldtackor är 5,10 respektive 100 gram.

Guldtackor är vanligtvis i 24k guld. Densiteten på 24k guld, dvs 99.99% rent guld, är 19,3 g/cm³.

Guldtackor finns i följande vikter:Hur mycket kostar guldtackor?

Dagspriset för guldtackor är enkelt att räkna ut på med det aktuella guldpriset. För att räkna ut aktuellt värde på guldtackor multiplicerar vi spotpriset för guld med antalet gram som guldtackan väger. När man jämför priset för att köpa guldtackor med guldpriset så ser man att tackorna är lite dyrare än själva guldpriset. Det är pga tillverkningskostnaden för guldtackor.

Baserat på dagens guldpris kostar följande guldtackor:Priserna uppdaterades 2024-06-18 räknades med dollarkursen 10.7 och ett Troy Ounce (OZT) är ca 31,103 gram

Hur köpa guldtackor?

Det finns flera köp och säljmöjligheter för guldtackor. Man kan antingen köpa privat via stora annonssidor såsom Blocket och Tradera eller så kan man köpa via företag som specialiserat sig på att sälja guld och guldtackor.

Några utav dessa företag är bla Tavex, Guldcentralen, Liberty Silver. Dessa företag säljer både till privatpersoner men även företag.

Det är inte säkert att alla guldhandlare säljer samma typ av guldtackor. Det viktiga att tänka på när man köper guld är att guldtackan bör vara förseglad i en förpackning och att det finns ett certificikat/äkthetsbevis där det unika serienumret finns. Självklart även att guldet ska vara i princip rent. Dvs 99.99 % eller högre renhet. Detta brukar stå präglat på guldtackorna.

Framförallt är det viktigt när man köper begagnade guldtackor privat att det finns med äkthetsintyg och egentligen att man låter guldet undersökas så man inte köper falska guldtackor. Vilket kan stå en dyrt.

Olika guldtackor

Det finns ett par olika företag som antingen både bryter guldet och präglar guldtackor eller bara köper in guld och präglar guldtackor.

I Sverige så är Boliden ett av de mest kända företag som gräver guld och som präglar guldtackor. Men självklart finns det även andra företag som präglar guldtackor. Här kan ni läsa om ett par utav dessa som det handlas med mest i Sverige med.

Boliden guldtackor

Guldtackor från boliden
Här ser ni en bild på en Boliden guldtacka.

Boliden har i många år präglat både guld och silvertackor. Och det finns en hel del av deras tackor ute på den svenska marknaden. Inte så många som säljer nya boliden guld- och silvertackor men de finns där. Boliden AB kommer från Bolidengruvan som ligger just i Boliden. Förutom att ha gruvdrift där deras huvudmetaller är Koppar och Zink så framstället även Boliden AB bly, silver och självklart Guld. Förutom gruvdrift så har även Boliden smältning, raffinering samt återvinning av bla elektronikvaror.

Fortuna guldtackor

Fortuna guldtackor präglas av PAMP (Produits Artistique de Metaux Precieux). Framsidan på en sådan guldtacka har Lady Fortuna och på baksidan så hittar ni renheten och även serienumret på själva guldtackan. Detta är även en välkänd och populär guldtacka bland de som samlar och investerar i guldtackor.

Tänk på:
Investeringsguld är sedan 2000-01-01 befriat från mervärdesskatt/moms detta enligt 3 kap.10a § ML.