Guldmynt för investering och samlingar

När det började tryckas upp guldmynt så var det inte många som tänkte på samlare av guldmynt.

Många guldmynt trycks upp för att vara bullion guldmynt dvs egentligen att det nominiella värdet är orelevant utan guldmyntet ska mest ses som att man investerar i guld.

Men det finns dom som samlar på mynt och just guldmynt, och för dom så finns det mängder av guldmynt som är just samlarguldmynt.

Några utav dessa som vi oftast ser som samlarguldmynt är Dukater, den amerikanska double eagle men även Australiska lunar coins.

Guldmynt - Lunar Draken år

Däremot så ser man oftast Kanadensiska Maple leaf, Krugerrand, Amerikanska Guld Eagle som bullions, dvs att dom oftast inte har ett samlarvärde utan bara värderas efter guldet.

Historiskt sett så har guldmynt används i flera 1000-tals år. Till en början så var ju guld värderat högre än andra metaller då det det inte fanns tillräckligt med guld men guld har även andra egenskaper.

Såsom att den är är en väldigt tung metall och det var svårt att förfalska riktiga guldmynt men även att guld reagerar inte med så många andra ämnen så den höll sig i princip alltid gyllene.

Under flera årtusenden har folk använt sig av guld för att betala för varor och tjänster. De första guldmynten som hittats är daterade från ca 2700 före kristus och var från Egypten.

Men man har även hittar gamla kinesiska guldmynt som daterade från ca 600 före kristus. Även här i Europa har det hittats guldmynt som varit ungefär lika gamla.

Och under många år så tryckte inte länder upp valuta om dom inte hade tillräckligt med guld för att täcka all valuta som trycktes upp. Detta kallades för guld standarden.

Men detta har övergivits nu och nu trycks pengar som egentligen inte staten kan täcka värdet för i guldreserver. Dom sista guldmynten som användes som vanliga guldmynt slutade tryckas på 1930-talet.

Fortfarande så tryckte olika länder guldmynt men dom var mer för samlare/guldinvesterare än vad dom var för allmänheten att handla med.

För er som inte tycker om guld som metall så finns det en mängd andra metaller att investera i. Dom vanligaste och lite mer exklusiva metallerna är ädelmetallerna såsom Silver, Platina och även Palladium.

Värdering av guldmynt

Om man ska handla med guldmynt så bör man veta lite hur man värderar guldmynt men även guld.

Vanligt guld är relativt lätt att värdera. Detta då guldets renhet mäts i karat. Detta är hur rent guldet är.

Om vi tar 24 karat guld så är det rent guld då blir det 100 % rent guld.

Tar vi 23 karat så blir det (100 / 24 * 23) = 95.833 procent rent guld.

Vi tar upp en tabell här där vi visar renehten av guld för olika karat:

Många utav de guldsmycken man köper i affären är av just 18 karat guld:

Köper man guld utomlands så är det oftast inte 18 karat guld utan det är oftast 14 karat guld. Så se till att ha det i åtanke när ni ska räkna ut guldvärdet på smycket:

Så hur räknar vi ut guldvärdet på någonting som väger 100 gram och är av 14 karat. Isåfall så får vi använda procentsatsen angiven här.

100 gram * 0.5833 (eftersom det bara är 0.5833 av vikten som är rent guld) = 58.33 gram rent guld (24 karat guld) resten är en legering eller mix av andra metaller.

Sen får man ta värdet av guld (ca 302 kr 2010-11-09). Värdet av guld ändras dagligen så kolla upp vad dagens guldvärde ligger på.

Återigen till räkne exmplet vi har 58.33 rent guld * 302 kr = 17615,66 kr är guldvärdet på det ni köpte.

Så det är hur ni räknar ut guldvärdet, men sen måste man även se till hur fint guldmyntet är och självklart får man ha i åtanke hur åtrovärt eller sällsynt guldmyntet är.

Dvs finns det en hög upplaga ute så kommer det troligtvis inte att vara lika värdefullt som någonting där det bara finns få mynt ute på marknaden.

Förfalskade guldmynt

När det finns någonting som är så värdefullt som guld så finns det självklart flera människor som försöker förfalska tex guldmynt för att sälja på marknaden som riktiga.

Det räcker egentligen att man skaver av lite av guldet från guldmyntet för att det ska vara en förfalskning eller förvanskling av orginalet.

Så när man köper guldmynt så bör man verkligen köpa av någon känd handlare som har koll på rutiner och även helst köpa direkt av tillverkaren.

Annars så ska man se till att väga myntet, mäta densiteten och även storleken av myntet. Detta ska inte skilja sig någonting från orginalet.

Matnyttig information om guldmynt och vad ni ska tänka på när ni handlar med guld/guldmynt.

Varför köpa guldmynt

Ja, ni kanske sitter just nu och förundrar över varför ni ska köpa eller sälja era guldmynt. Funderar ni på att köpa guld så tycker jag helt enkelt att ni ska göra det i guldmynt form istället. Detta pga ett par olika anledningar men dessa är några utav dom.

Köper ni nya guldmynt så kommer ni oftast att få betala vad myntet kostar i rent guld. Så väger guldmyntet 1 Oz (1 Troy Ounce är ca 33 gram) så köper ni guldmynt istället för guldtackor så får ni oftast ett fint mynt istället för en tung guldtacka.

Inget fel på guldtackor men ett mynt är mycket finare än en vanlig tacka.

En annan sak är att ju äldre guldmyntet blir ju mer går det upp i pris. Inte bara om guldpriset går upp men även ju sällsyntare ett guldmynt är ju mer går går det upp i pris. Detta gäller tyvärr inte för alla mynt men vissa guldmynt går upp rätt så kraftigt i pris. Om vi tar ett exempel som om man 2002 köpte ett Australiskt Lunar guldmynt på 1 oz för Year of the Dragon (Drakens år) från 2000 så kostade detta ca 4800 kr. Guldet stod i ca 130.000 kr för ett kilo och ett Troy Ounce gick på ca 4200 kr. (Fick betala lite extra för myntet). Idag så säljs sådana mynt för ca 20.000 kr. Ett räkneexempel om man använder guldpriset (2010-11-01) så kostar ett gram guld ca 290 kr och då blir ju ca 33 gram 33 * 290 = 9570. Så även om guldvärdet på myntet ligger på ca 10.000 så kan man idag sälja samma mynt för ca 20.000 kr (det är det marknadspriset ligger på). Om man hade tagit en vanlig guldtacka så hade guldpriset på denna guldtacka varit på ca 10.000 kr. Så i detta fall så gjorde man en vinst pga att man köpte ett guldmynt istället för en guldtacka på 10.000 kr. Annars hade värdet på guldet bara stiget med den procentsats som guldet har stigit med dom sista åren.

Det är en av anledningarna till varför man ska köpa guldmynt istället för guldtackor.

En annan anledning är att guldmynt är vackrare än trista gamla guldtackor.

Har man mycket pengar så kanske man inte vill köpa riktiga guldtackor utan då kanske man ska köpa investeringsguld. Dvs man köper guldcertifikat och då slipper man ha guldet hemma. För guld tar både plats och man måste ha det antingen på banken eller skaffa sig ett eget kassaskåp (beroende lite på vilken försäkring man har).

Har ni funderingar kring att investera i Guld och guldmynt så tycker vi att ni ska besöka vår sida guldmynt.nu och läsa mer om att investera i guld och även andra former av värdepapper och råvaror.

En del att överväga om ni tänkt antingen köpa guldmynt eller guldtackor.