Köpa och investera i guld

Handla guld online

Typ Företag Beskrivning Länk
Certifikat Avanza Följ guldpriset med certifikatet Track Guld AVA med 1 ggr hävstång. Till Avanza
ETF / Fond Avanza Med ETF:en SPDR Gold Shares (GLD) får du en korg med bolag inom guldindustrin. Till Avanza
Guldbutik Guldexperten Sälj ditt guld hos Guldexperten Till Guldexperten


Ska du investera i guld, eller ta position för upp- eller nedgång i guldpriset på marknaden? Här hittar du olika sätt att ta position och exponering mot guldet.

Olika sätt att investera i guldMan kan köpa guld som investering hos tex Tavex, Bullionvault eller Libertysilver som är guldhandlare/guldbörser där du kan köpa guld i fysisk form och allokerat i lager eller hos dig i form av guldtackor och guldmynt.

På börsen finns finansiella instrument och derivat för exponering mot guld. Man kan köpa guldspot/avista/futures/terminer och ta position i i guld för upp- eller nedgång i guldpriset på världsmarknaden.

Man kan direkt äga guldbolag genom att köpa aktier på börsen inom gruvsektorn och guldindustrin. Det finns ett flertal noterade bolag på den svenska börserna. Till de större guldbolag som finns noterade på Midcap är tex Lunding Gold och Semafo. Ett bolag med guldprospektering i Ryssland är Kopy Goldfields. Arctic Gold är ett svenskt prospekteringsföretag som är fokuserat på guld- och kopparfyndigheten Bidjovagge i norra Norge.

Alla olika metoder för att köpa och investera i guld har olika för- och nackdelar. Tänk på spread och transaktionsavgifter. Ska du förvara guld hemma? Tänk på förvaring i kassaskåp, bankfack och kolla med försäkring.