Krugerrand - Guldmynt från AfrikaKrügerrand är ett mynt som ursprungligen kommer från Sydafrika. Första gången detta mynt kom på marknaden var 1967, då producerades mynten av South Africa Mint Company. Från början var det meningen att myntet skulle vara en vanlig gångbar valuta som skulle användas av allmänheten.
Så de första Krugerranden hade bara guldlegering och var inte av solid guld. Men detta slutade dom snabbt med och började som samlarmynt eller vanlig guldmynt.

Krugerrand guldmynt från Sydafrika
Sydafrikanska guldmynt Krügerrand

Anledningen till att de kallas för KRÜGERRAND-MYNT är Paul Krugers porträtt på guldmyntet. Stephanus Johannes Paulus Kruger var statsminister i Sydafrika från 1883 - 1900. (Han dog 1904).Krugerrand mynten var populära som guldmynt under hela tiden men de var olagliga att importera och även till viss del handla med under 1970 och 1980-talet då en stor del av västvärlden hade sanktioner mot Syd Afrika pga deras Apartheid politik. Men denna slutade när Sydafrika slutade med Apartheid i 1994.

På det glada 80-talet så stod Krugerrand till 80 % av hela marknaden för guldmynt. Men då fanns det inte guldmynt i samma utsträckning som det finns idag och så nu är Krugerrand inte så populärt som det var på 80-talet.Krugerrand guldmyntet finns i följande storlekar. 1 Oz, 0.5 Oz, 0.25 Oz, 0.10 Oz. Storleken på orginal 1 oz Krugerrand myntet är 32.77 mm i diameter och ca 2.80 mm i tjocklek.

Guldet är inte ett av de renaste guldmynten som finns på marknaden. Detta pga att guldet inte innehåller rent guld utan att guldmyntet bara är 22 karat. Dvs att guldets renhet bara är 91.67 %. Så att köpa ett guldmynt som Krugerrand så ska man räkna med att guldets vikt på myntet bara är 91.67% av myntets vikt. Därav har Krugerrand under en längre tid blivit kallat det smutsiga guldmyntet. Men det är fortfarande ett väldigt känt guldmynt och i en sann samling så måste det finnas ett Krugerrand guldmynt.

Om ni hittar Krugerrand mynt i Silver så är de inte äkta. Det finns inga officiellt tryckta silver Krugerrand mynt.