Med eller utan guld som säkerhet vid lån

guld i sten samt guldtackaIbland hamnar de flesta personer i situationer då man av olika skäl snabbt behöver tillgång till kapital för att exempelvis kunna betala en oväntad kostnad, en investering eller för att renovera sin bostad. Oavsett varför man behöver låna pengar finns det flera låneformer att välja mellan. Bland annat finns mindre lån på kort sikt där du kan få låna upp till cirka 10 000 kronor, vilket är ett så kallade blancolån utan säkerhet med en amorteringstid på 1-4 månader. Har du guld kan du låna pengar med ditt guld som säkerhet. Det finns flera fördelar med att låna pengar med sitt guld som säkerhet framför att ta ett blancolån, utan säkerhet.

När du lånar pengar med ditt guld som säkerhet så behöver du endast betala en låg ränta varje månad. Du kan vanligtvis få tre månader på dig att lösa ut ditt guld, vilket innebär att du slipper månatliga betalningar och istället betalar hela lånet i samband med att du får ihop pengar till ditt lån. Om du av någon orsak inte har möjlighet att betala tillbaka lånet efter tre månader kan du enkelt sätta om ditt lån. Det gör du genom att betala in räntan för de tre första månaderna och sedan får du ytterligare tre månader på dig att betala tillbaka ditt lån och därmed få tillbaka ditt guld.

Skillnad att låna med eller utan guld som säkerhet

Om du lånar med guld som säkerhet betalar du en lägre ränta för ditt lån än om du lånar pengar utan guld som säkerhet, där räntan kan ligga på upp till 30 procent. När du lånar med guld som säkerhet så får du alltid ett lån beviljat, oavsett om du har inkomst, skulder eller betalningsanmärkning. När ansöker om ett blancolån krävs det att du uppfyller ett flertal krav för att du ska få ett lån beviljat. Läs mer om blancolån här för mer ingående detaljer.

Dessutom så får du alltid pengarna utbetalda omgående då du lånar med guld som säkerhet medan ett blancolån kan ta upp till några dagar innan det betalas ut, ifall det blir beviljat. Det finns med andra ord många fördelar med att låna pengar med guld som säkerhet samtidigt som det också är en billigare lösning än många av de blancolån som finansbolagen erbjuder privatpersoner.

Om det värsta skulle inträffa så att du inte kan betala tillbaka ditt lån så blir du av med ditt guld. Då behåller pantbanken ditt guld samtidigt som ditt lån skrivs av. Det betyder att du tyvärr inte har något guld kvar men samtidigt så har du inte heller någon skuld kvar att betala av på, vilket gör att du slipper trassel med indrivningar och Kronofogden.

Om du istället hade tagit ett vanligt lån och inte kan betala så kommer Kronofogden att fortsätta att driva in skulden ända till dess att den har blivit betald. Det kan innebära att Kronofogden mäter ut värdesaker i ditt hem eller begär att din arbetsgivare gör avdrag på din lön. Det innebär också att du kommer att få betalningsanmärkning som gör att du får det svårt att ta nya lån, krediter, hyra bostad eller öppna abbonnemang.