Vad är skrotguld

Handla guld online

Typ Företag Beskrivning Länk
Certifikat Avanza Följ guldpriset med certifikatet Track Guld AVA med 1 ggr hävstång. Till Avanza
ETF / Fond Avanza Med ETF:en SPDR Gold Shares (GLD) får du en korg med bolag inom guldindustrin. Till Avanza
Guldbutik Guldexperten Sälj ditt guld hos Guldexperten Till Guldexperten


Ja ni har säkert hört uttrycket skrotguld, men vad är det egentligen? Egentligen är skrotguld ett samlingsnamn för söndriga guldprodukter. Det kan vara att man har tex tandguld eller söndriga guldsmycken eller kanske guldsmycken som är slitna och av dålig kvalite. Då finns det inget värde i själva smycket utan det som är värdefullt är skrotvärdet på guldet. Därav kallas det för guldskrot.

Samma sak gäller med gamla silvermynt. Är inte mynten tillräckligt fina så är metallvärdet det enda somn är värdefullt.
Det finns ett flertal olika företag på den svenska marknaden som kan vara behjälpliga med att lösa in ert guldskrot till pengar. Oftast så skickar man in guld till dom och så kollar dom kvalitén, renheten (alltså Guldets renhet, vi mäter det i Karat) och därefter så får man så mycket pengar per gram som dom har berättat innan. Vet man inte hur hög guldhalt ett söndrigt guldsmycke har så kan det tänkas att det är 14 karat eller 18 karat. Oftast när sidorna som handlar med Guldskrot skriver ut priset så räknar dom i rent guld. Så tänk på att 14 karats guld inte är rent guld utan det är ca 58.5 % rent guld och därför så är guldpriset mycket lägre än vad man kanske hade tänkt sig.
Om vi tittar på guld överlag så är rent guld 24 karat. Skulle vi räkna om det i procent för att det ska bli lättare att se så är då 24 karat 100 % rent guld.
 24 karat = 100 % rent guld 21 karat = 87.5 % rent guld 18 karat = 75 % rent guld 14 karat = 58,33 % rent guld 11 karat = 45,83 % rent guld 8 karat = 33,3 % rent guld.  Så man får helt enkelt ta det aktuella guldpriset och multiplicera det med antalet procent för att få ut vad priset kan vara när man säljer sitt guld.
Ett exempel; om man har 2 gram guldskrot av 18 karats guld. Om vi säger att dagens kurs för guldpris är 240 kr / gram. Så får man ta 2 x 240 * 0.75 = 360 kr.

Men sedan är oftast guldpriset lite lägre eftersom företaget som köper guldskrot måste ju göra om guldet till rent guld och det kostar pengar. Men här hittade ni åtminstone lite att tänka på och även ett räkneexempel som kan hjälpa er se vad ni får för ert guldskrot.