Hur fungerar det att pantsätta guld?

Är du i behov av kontanter men vill undvika att låna pengar till dyra räntor så är ett bra alternativ att pantsätta ditt guld. Att pantsätta guld innebär att du direkt får kontanter utbetalda samtidigt som du endast betalar en mycket låg ränta, vanligtvis 1,5% per månad, och en administrationsavgift på 50 kronor.

Det finns många fördelar med att pantsätta guld, istället för att låna pengar, som bland annat att du får 3 månader på dig att lösa ut guldet. Skulle du av något skäl inte klara av att lösa ut guldet behöver du bara betala räntan plus en ny administrationsavgift på 50 kronor så får du ytterligare 3 månader på dig att lösa ut ditt guld. Det minskar risken för att du blir av med ditt guld samtidigt som räntan plus avgifterna fortfarande är mycket låga, jämfört med ett blancolån.

Så här pantsätter du ditt guld

pantsätta en guldring i 18kFör att kunna pantsätta ditt guld behöver du uppsöka en pantbank i din stad. Det brukar finnas flera pantbanker att välja mellan men skillnaden mellan dessa pantbankers ränta och avgifter brukar vara mycket små. Hos en pantbank kan du låna pengar snabbt med ditt guld som säkerhet. Det innebär att du får låna en viss procent av ditt gulds värde, cirka 80 procent. Du får tre månader på dig att lösa ut guldet och betalar då det belopp som du lånade plus en ränta på cirka 1,5 procent per månad.

Lånade du 10 000 kronor får du efter tre månader betala en ränta på 450 kronor. Pantbanken tar också ut en administrationsavgift i samband med att du lånar pengar, vilket normalt brukar vara 50 kronor. Det betyder att ditt lån på 10 000 kronor på 3 månader har en total kostnad på 500 kronor. Hämtar du ut guldet redan efter en månad blir räntan 150 kronor istället. Skulle det visa sig att du inte har pengar att hämta ut guldet med efter 3 månader kan du välja att förlänga lånet upp till 3 ytterligare månader. Det gör du genom att betala räntan för lånet, i ovanstående fall 450 kronor, plus en ny administrationsavgift på 50 kronor. Då har du ytterligare 3 månader till på dig att hämta ut ditt guld.

Andra fördelar med att pantsätta ditt guld

Det finns flera fördelar med att pantsätta guld istället för att låna pengar eller nyttja det bästa kreditkortet. Om du exempelvis inte lånar fullt på ditt guld kan du när helst du önskar besöka pantbanken och låna ytterligare pengar på samma guld. Om du får låna maximalt 10 000 kr med ditt guld som säkerhet men bara behöver 3 000 kronor har du möjlighet att låna ytterligare 7 000 kronor på ditt guld, om behovet uppstår. Det innebär att du inte behöver låna mer pengar än du verkligen behöver och därmed betalar en lägre ränta och lättare kan hämta ut ditt guld.

En annan fördel är att om du skulle hamna i en situation där du helt enkelt inte kan lösa ut ditt guld så kommer du inte att hamna hos Kronofogden, som med ett obetalt lån. Förvisso blir du av med guldet, men du har din kreditvärdighet kvar och kan vid bättre tider köpa nytt guld.