Sälja guld till bäst guldpris

Handla guld online

Typ Företag Beskrivning Länk
Certifikat Avanza Följ guldpriset med certifikatet Track Guld AVA med 1 ggr hävstång. Till Avanza
ETF / Fond Avanza Med ETF:en SPDR Gold Shares (GLD) får du en korg med bolag inom guldindustrin. Till Avanza
Guldbutik Guldexperten Sälj ditt guld hos Guldexperten Till Guldexperten


Det finns en uppsjö med sidor där det är möjligt att sälja guld på nätet. Här läser du mer om hur det fungerar samt hur du ska göra för att sälja guld till bästa pris.

När man säljer sitt guld, antingen i form av smycke eller skrotguld, eller kanske till och med i form av gamla guld mynt, så vill ju de som köper guldet tjäna pengar på det. Därför är det svårt att få ut samma pris som det aktuella guldpriset på världsmarknaden när du ska sälja ditt fysiska guld.

Skillnaden mellan köp- och säljkurs på guld hos guldhandlare kallas för spread och det är på spreaden som guldhandlare tjänar sina pengar på guld. Därför ska du inte gå till första bästa guldaffär eller guldsmed och sälja dina guldsmycken, tandguld eller skrotguld.

Först bör du ta i beaktning och tänka igenom det som ska säljas och försöka förstå om tex guldsmycket har ett annat värde förutom bara guldvärdet. Guldsmycken kan betinga högre priser om du säljer det tex på någon annonsplats eller kanske till någon hos guldsmed.

Är det guldmynt man säljer så kan det vara så att om mynten i fint skick eller att dom är tillräckligt gamla så kan det vara ett värde på själva myntet som är långt över guldpriset. Så då bör man gå till en mynthandlare och höra vad man kan få för mynten innan man lämnar in dem. Men är det guldskrot man vill bli av med så är det ett bra alternativ. Tänk bara på att de oftast betalar för 24k guld, dvs äkta guld. För 18 karats guld eller 14 karats guldskrot så kommer guldpriset en guldhandlare erbjuder vara lägre.Priset när du säljer guld

18 karatsguld är bara 75 % äkta guld och sen andra ämnen som är inblandade i guldet.

14 karats guld är ca 58,4 % rent guld vilket i princip är halva guldpriset.

Ta först reda på om det som ska sälja kanske har ett affektionsvärde som kan vara mycket högre än vad själva guldpriset är. Vill ni se aktuellt guldpris så kan ni alltid gå in på Aktuellt guldpris

Att sälja guld online – Så fungerar detAtt sälja guld online skiljer sig inte speciellt mycket mot att sälja det till en uppköpare i en fysisk butik, du kan tex sälja guld hos Guldexperten i Malmö. Det är lika säkert och fördelen ligger främst i att man kan jämföra priset på guld hos flera olika aktörer för att därigenom få bäst betalt för guldet.

Oavsett vilken aktör man väljer att sälja guldet till så fungerar processen nästan identiskt.

Det första steget är att man beställer ett så kallat guldbrev. Det kan ha något olika namn hos de olika företagen men det är ett brev som kostnadsfritt skickas ut till den person som vill sälja sitt guld. Genom att fylla i namn och kontaktuppgifter får man brevet skickat till sig inom någon dag. Hos de större uppköparna går det att beställa guldbrev fram till sent på eftermiddagen och sedan få det i posten dagen efter.

Andra steget är att lägga guldet i det REK-brev som skickas med. Det är viktigt att alltid skicka guldet i REK-brev och aldrig acceptera annan frakt. Med REK är man säker på att guldet når mottagaren och tack vare signering går det alltid att spåra var brevet finns.

Även detta brev är helt gratis att använda. Så länge man kan visa upp kvittot från försändelsen är guldet försäkrat från guldföretaget. Kom ihåg att se över vilken nivå försäkringen gäller upp till. Skulle du ha guld till ett värde som överstiger denna nivå är det bättre att dela upp det i flera påsar. Detta eftersom försäkringen täcker varje enskild försändelse.

I brevet läggs även ett signerat avtal som godkänner att företaget får köpa upp guldet till det pris som de värderar det till. Detta förutsatt att säljaren godkänner priset som föreslås.

Tredje steget är att guldet värderas av företaget och säljaren kontaktas med prisförslag. Om priset godkänns sätts pengarna in på kontot mycket kort efter att försäljningen godkänts. Många företag lovar att utbetalning sker inom 24 timmar.

Vill man inte sälja till det pris som föreslås, eller om man ångrar sig av annan orsak, kan man be dem skicka tillbaka guldet. Då får däremot säljaren stå för frakten.